Engelske, amerikanske eller europæiske odds?

Ligesom amerikanerne stædigt holder fast i deres obskure længdeangivelser som fod, yard og tommer, så holder de også stædigt fast i en (for os) underlig måde at angive odds på. I retfærdighedens navn, skal det dog nævnes, at vores meter-system heller ikke er logisk for en ikke-europæer, så i bund og grund må vi vel bare glæde os over, og leve med forskellighederne. Og det er vel heller ikke noget problem, så længe vi bare er opmærksomme på det!

Indenfor betting er vi her i Danmark flasket op med de europæiske odds. Dvs. at hvis man spiller 100 kr. på første målscorer til odds 11, så får man pengene 10 gange igen + indsatsen – dvs. i alt 1.100 kr. Spiller man derimod hundrede kroner på et odds 1,05 så vinder man kun en femmer.

Amerikanerne har en noget anden måde at angive odds på. Odds 11 efter amerikansk målestok svarer til +1.000. Her angiver man nemlig ikke hvor mange gange man får pengene igen, men i stedet hvor stor gevinsten bliver, hvis man satser 100 kr. Gevinsten er den samme – nemlig 1.000 kr. + din indsats.

Udover at de skriver et plus-tegn foran kan man også risikere at se f.eks. et odds -2.000 hos en amerikaner. Dette betyder på ingen måder at du ikke kan vinde noget.
Notationen bruges, når de europæiske odds er under 2. Her angives i stedet for, hvor meget man skal satse for at vinde 100 kroner. I tilfældet med -2.000 kr. skal man altså satse 2.000 kroner for at vinde 100 kr. I Europa ville vi kalde det odds 1,05.

For det ikke skal være løgn, så har englænderne også valgt at køre deres helt eget odds-system. Dette baserer sig på brøker og kan f.eks. angives som 10/1. Dette betyder så, at hvis du satser 100 kr. på den første målscorer fra før, så får du pengene 10 gange igen + selvfølgelig din indsats – i alt 1.100 kr.
Et odds 1/20 betyder omvendt, at hvis du satser 20 kr. så vinder du en krone – svarende til det europæiske odds 1,05.

Faktisk er omregningen hamrende enkel. Hvis du f.eks. har et engelsk odds 8/11, så regnes den om til de europæiske odds vi kender bedre ved at dividere brøken ud og lægge 1 til. I eksemplet giver 8 divideret med 11 0,73 hvortil vi lægger 1 og vupti har vi det europæiske odds 1,73.

Heldigvis har alle online bookmakere, der har etableret sig i Danmark systemer, der automatisk omregner de forskellige odds, men derfor kan du stadig falde over både amerikanske og engelske odds i artikler på nettet, der omhandler betting. Men nu kender du i hvert fald forskellen.